Bu yil da, yaz tatilimi Silifke'nin deniz kiyisinda bulunan Atakent beldesindeki yazligimizda geciriyordum. Silifke'nin denizi yazlari cok guzel oldugu icin, turistler tarafindan ilgi goren ve oldukca sicak bir tatil beldesidir. Yazlari cok kalabalik olur. Insanlar vakitlerinin cogunu deniz kiyisinda gecirirler.

Burada denizden baska gidilecek bir cok yer oldugunu babamdan ve annemden duymustum. Uzun zamandir merak ettigim Silifke'nin en cok ilgi ceken diger yerlerini incelemek aklima geldi. Bize en yakin yerlerden biri olan Cennet Cehennem'i ziyaret etmek istedigimi babama soyledim.

Sicak bir temmuz gunu annem, babam ve ben arabayla Mersin istikametine yoneldik. Tahminen ana yol ustunde 10. km'de kuzeye dogru sapan Cennet Cehennem Obrugu yazili sari tabelayi gorduk. Kendiliginden olusan dogal cokuntuye obruk dendigini de ogrenmistim. Burasi taze balik yemekleri ile meskur Narlikuyu beldesi idi. Kuzeye dogru, kisa bir sure yokus yukari ciktiktan sonra, istedigimiz yere vardik.

Ilk bakista, dogal cokuntu sonucu olusmus iki cukur gorduk. Bize anlatilan bilgilere gore, Cennet olarak adlandirilmis cukura merdivenle 455 basamakla indik. Agiz genisligi bazi noktalarda 200 metre civarinda olan Cennet cukurunun en derin noktasinin 70 metre oldugunu ogrendik. Burasinin, bir yeralti deresinin kimyasal erozyonla tavaninin cokmus olabilecegi bir cukur oldugu anlatildi.

Cennet cukurunun 300 basamakla inilen bolumunde, cok eski yillarda yapilmis bir kilise oldugunu gorduk. Sonra magaranin icindeki derinlikte bir yeralti deresinin sesini duyar gibi olduk. Buradaki gezimizi tamamlayarak Cehennem cukurunu da gormek icin oraya yoneldik.

100 metre ileride son derece sarp, inmenin mumkun olmadigi Cehennem cukurunu gorduk. Buraya belki de urkutucu derinliginden oturu Cehennem denmistir, diye dusundum. Tabelalardan ogrendigim kadariyla, tarihi kaynaklara gore bu obruklarin icindeki bazi taslarin uzerindeki yazilar, antik donem Yunan kulturunun urunuymus.

Bu kadar guzel turistik degerleri barindiran Silifke'nin yemeklerini tatmadan gezi tamamlanmis olmazdi. Giristeki lokantalardan birine girdik. Lokantada hangi yemeklerin oldugunu sormaya gerek kalmadi. Cunku Anadolu kadinlarinin sacda sikma yapmak icin bazlama ve borek actiklarini gorunce sikma ve ayran siparisi verdik. Bunlari buyuk bir istahla yedik ve doyduk.

Anadolu kadinlarinin kiyafetleri cok ilgimi cekmisti. Salvar ve yemeni hepsinde vardi. Erkeklerde de siyah salvar ve kasket sapka yoresel kiyafetti. Gordugum deve de ilgimi cekti. Deveyi guzelce suslemislerdi ve insanlar sirayla onunla fotograf cektiriyorlardi.

Artik ayrilik zamani gelmisti. Oradaki gorevlilere sicak ilgilerinden dolayi, tesekkur ederek ve tekrar ziyaret umidiyle ayrildik. Gezi beni cok etkilemisti. Yurdumuzda gercekten gezilip gorulmeye deger cok guzel yerler oldugunu dusunum. Kultur gezisi yapmak cok hosuma gitmisti. Benim icin cok degisik ve guzel bir gezi oldu. Yolu dusen herkesin Cennet Cehennem'e ugramasini tavsiye ederim. Ayrica, yore insanimizin iyilikseverligi, konukseverligine yakindan tanik olmak beni gercekten cok mutlu etti.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski